Het aanvragen van een vergunning tijdsverspilling of fundament tot succes?

Waarschijnlijk kun je deze vraag wel beantwoorden. Als je wel eens evenementen organiseert krijg je hier vroeg of laat mee te maken. Vaak een onder geschoven kindje terwijl het eigenlijk een van de belangrijkste fundamenten is voor jouw evenement, maar hoe pak je dit precies aan? Het vergunningstraject met jouw gemeente uit de weg gaan kan wel eens de ondergang van je evenement betreffen, en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Pak dit dus goed aan! Middels dit stappenplan willen we jouw helpen en ondersteuning bieden.

Stap 1 – Doe gedegen onderzoek naar jouw gemeente

Het klinkt suf maar een goed begin is het halve werk, doe daarom research naar jouw gemeente. Welke regels gelden er? Dien je überhaupt wel vergunning te hebben of moet je alleen een melding maken? Wat is de maximale toegestane duur van het evenement en dient er rekening gehouden te worden met de Zondagswet? Dat zijn vragen die je jezelf ten zeerste moet afvragen omdat dit veel betekend voor, of zelfs impact kan hebben op, de organisatie van jouw evenement.

Stap 2 – Melding of vergunningsaanvraag?

Of je slechts een melding moet maken of een vergunning moet aanvragen is vaak afhankelijk van de aard en omvang van je evenement. In veel gevallen zijn kleine micro evenementen binnen een bestaande horeca locatie vergunningsvrij te organiseren omdat je simpel weg meedraait op de bestaande verleende horeca vergunning. Voor kleinschalige buiten evenementen bestemd voor ongeveer 100-200 bezoekers kun je in veel gevallen een melding maken. Voor midden- en grootschalige evenementen dien je vrijwel altijd een vergunning aan te vragen. Ook hier kan verschil in zitten van gemeente tot gemeente. Vraag dit dit dus altijd na bij de desbetreffende gemeente waar het evenement gaat plaatsvinden. Ten slotte kan een goed adviesgesprek bij jouw gemeente nooit kwaad.